Hanyu
& Karuizawa med Ichiro Akuto & Marcin Miller 7 februari 2010
Söndagen 7 februari
2010 fick SMAD sitt hittills mest långväga besök när den numera kultförklarade
Ichiro Akuto kom för att leda en provning och berätta
om Hanyu och Chichibu. Ichiro åtfäljdes
också av sin Europaimportör Marcin Miller från Number One Drinks Company Ltd. Från den svenske importören
Cask Sweden AB deltog Patrik Strandberg – en välkänd och välkommen gäst hos
SMAD
Familjen Akuto har en mycket lång tradition som sprittillverkare.
1626 började man tillverka sake i staden Chichibu. Isouji Akuto, 19:e generationen i Akutofamiljen,
byggde 1941 ett destilleri i Hanyu som ligger nordväst om Tokyo. Produktionen
startade 1946 när han fick licens att tillverka sprit. 1980 anskaffades två pot
still och whiskyproduktion startade; wash still på
Ichiro´s dröm var att kunna starta ett nytt destilleri.
För att lära sig mer om whiskytillverkning arbetade Ichiro 2006 vid Karuizawa
och under 2007 vid BenRiach. Efter att ha varit stängt sedan 2000 återöppnades
Karuizawa 2006 och Ichiro köpte new make därifrån. Februari 2006 erhöll Ichiro utmärkelsen ”World Whisky Awards” som bästa
japanska whisky. En oerhört stor framgång i ett land där whiskyproduktionen
helt domineras av Nikka och Suntory. 2008 blev Ichiro´s
dröm sann – det egenbyggda Chichibu Distillery
startade produktionen. Några fakta om destilleriet:
·
Malt för Chichibu tillverkas i Storbritannien.
·
Använder
·
Kapacitet
mash tun =
·
5 jäskar
(washbacks) av japansk ek (Mizunara); enda destilleri
som använder japansk ek i jäskaren.
·
Wash still
·
Spirit
still
·
Har nedåtlutande lynearm och lägre
temperatur an normalt i kondensorn – två faktorer som skall ge en kraftfullare
whisky.
·
Gör tre typer
av whisky:
a. Non-peated medium
b. Non-peated heavy
c. Peated, ca 50 ppm fenol
·
Traditionella
dunnage warehouse
Marcin Miller ledde den direkta provningen av
olika whisky. Samspelet mellan Ichiro och Marcin
fungerade utmärkt. Även om Ichiro´s engelska inte var
den bästa så gick det bra att förstå honom och vi imponerades också av hans
kunskap. Det hördes många positiva kommentarer efter provningen över såväl
whisky som provningsledare. Eller som en deltagare uttryckte sig – jag tror vi
måste starta en ny klubb som bara provar japansk whisky! Den största
upplevelsen kanske, men inte bästa whisky, var Chichibu
Newborn. Att så mycket har kunnat hända under bara
tre månader på fat! Lovar mycket för framtiden.
Följande whisky
provades och med poäng från omröstningen för resp. whisky.
Glas 1: Ichiro´s Malt Two of Hearts, 56,3%,
94 poäng
Glas 2: Ichiro´s Malt
Eight of Hearts, 56,8% 17 poäng
Glas 3: Ichiro´s Malt
Five of Clubs, 57,4% 63 poäng
Glas 4: Chichibu
Newborn Heavily Petaed, 61,4% 7 poäng
Glas 5: Karuizawa 1995/2008, 63% 49 poäng
Glas 6: Karuizawa 1985/2009, 60,8% 42 poäng
Glas 7: Karuizawa 1976/2009, 63% 128 poäng
Ichiro Akuta
Marcin Miller
Några fakta om respektive whisky
1.
Ichiro´s Malt Two of Hearts, 56,3%
Finished in
Destillerad 1986
Buteljerad 2009
Totalt 309 flaskor varav 48 för export
Pris: 2095 kr
2.
Ichiro´s Malt Eight of Hearts, 56,8%
Finished in Spanish
Oak Oloroso Sherry Butt, cask 9303
Destillerad 1991
Buteljerad 2008
Totalt 617 flaskor
Pris: 1495 kr
1.
Ichiro´s Malt Five of Clubs, 57,4%
Finished in Mizunara Hogshead, cask 371
Destillerad 1991
Buteljerad 2009
Totalt 372 flaskor
Pris: 1495 kr
2.
Chichibu Newborn Heavily Peated,
61,4%
New American Oak
Hogshead, cask 452
Korna: Optic som rökts till 51 ppm
Destillerad juni-juli 2009
Fyllt på fat juli 2009
Buteljerad oktober 2009 vilket betyder 12 veckor på fat
Totalt 361 flaskor
Pris: 995 kr
3.
Karuizawa 12YO/1995, 63%
Lagrat på japanskt vinfat, cask 5004
Destillerad 1995
Buteljerad 2008
Totalt 186 flaskor
Pris: 1500 kr
4.
Karuizawa 1985/2009, 60,8%
Lagrad på Sherry butt, cask 7017
Buteljerad 16.10.2009
Totalt 372 flaskor
Pris: 1295 kr
5.
Karuizawa 32YO, 63%
Lagrad på Sherry butt, cask 6719
Destillerad 1976
Buteljerad 2009
Totalt 486 flaskor
Pris: 1740 kr
Provningsnoteringar
Ichiro´s Malt Two of Hearts, 56,3%
Färg: Mörk bärnsten
Doft: Torkad frukt, choklad, mogna
plommon, en stor doft
Smak: Fyllig, mycket torkad frukt,
russin, sötmatoner, fattoner
Eftersmak: Lång med torkad frukt och chokladtoner
Poäng: 94
Ichiro´s Malt Eight of Hearts, 56,8%
Färg: Mörk bärnsten
Doft: Tydliga svaveltoner
som dominerar
Smak: Medelfyllig – fyllig, eldig,
russin, aning choklad
Eftersmak: Medellång – lång med tydliga Olorosotoner,
torkad frukt och lite choklad
Poäng: 83
Ichiro´s Malt Five of Clubs, 57,4%
Färg: Mörk bärnsten
Doft: Torkad frukt, kokos, fattoner,
stor doft
Smak: Sötmatoner, medelfyllig, fattoner,
mycket frukt
Eftersmak: Lång med lite fat och frukt – russin samt choklad
Poäng: 91
Chichibu Newborn Heavily Peated, 61,4%
Färg: Mörk guld – ljus bärnsten
Doft: Rökig, ungdomlig
Smak: Rökig,
päron, eldig, ung
Eftersmak: Lång med mycket rök, fruktig - päron
Poäng: 72
Karuizawa 1995/2008, 63%
Färg: Mörk bärnsten med rödtoner
Doft: Fattoner, vinösa
toner, pepprig
Smak: Fyllig, eldig, fruktig – färska röda frukter, lite
choklad, oljig
Eftersmak: Medellång med frukt och chokladtoner
Poäng: 90
Karuizawa 1985/2009, 60,8%
Färg: Mörk, brun, bärnsten
Doft: Lite svaveltoner, torkad
frukt, lite jordig, svamp – multna löv
Smak: Choklad, fattoner, Christmas cake, fat som “torkar ut munnen”
Eftersmak: Lång med mycket tanniner, choklad,
lite fikon (smak bättre än doft)
Poäng: 91
Karuizawa 1976/2009, 63%
Färg: Mörk, brun, bärnsten
Doft: Små svaveltoner, mycket
fikon, fattoner
Smak: Fyllig, fattoner, mycket
torkad frukt, Christmas cake, choklad, en stor smak
Eftersmak: Lång med många smaker, lite fattoner,
choklad och sötmatoner
Poäng: 93
Provningsnoteringar
Ichiro´s Malt Two of Hearts, 56,3%
Doft: Mjuk ek, lätt vinös söta frukter,
ljus söt choklad, godis, söt apelsin
Smak: Vinös, choklad, godis, vanilj,
karameller, sötma
Eftersmak: Choklad, lätt bitterhet, frukt
Poäng: 90
Ichiro´s Malt Eight of Hearts, 56,8%
Doft: Sherry, russin, torr, svavel,
svartkrut
Smak: Kraftig sherry gummi, svavel, krut
Eftersmak: Svavel, gummi
Poäng: 79
Ichiro´s Malt Five of Clubs, 57,4%
Doft: Mjuk choklad, ek, bär, rökelse, ovanlig, japan fatet
märks
Smak: Sötma, ek, sandelträ, sockersöt
Eftersmak: Sötma, trä, ek, exotisk
Poäng: 87
Chichibu Newborn Heavily Peated, 61,4%
Doft: Rök, mycket malt, ung, men fatet märks, viss sötma
Smak: Rök,
sälta, maltig, ung men inte rå, torr
Eftersmak: relativt kort, malt
Poäng: 85
Karuizawa 1995/2008, 63%
Doft: Ek, torr, bär frukter, syrliga karameller, örter,
kryddor
Smak: Torr, kryddor, karameller, ek, vinkaraktär
Eftersmak: örter, ek, rökelse, lång
Poäng: 88
Karuizawa 1985/2009, 60,8%
Doft: Ek, choklad, russin, fikon, torr
Smak: Choklad, sherry, spritig
Eftersmak: Spritig, choklad, lite svavel
Poäng: 87
Karuizawa 1976/2009, 63%
Doft: Ek, Choklad, fikon, dadlar, ålder, komplex
Smak: ek, choklad, komplex, fikon, russin
Eftersmak: ek choklad, godis, frukter, lång
Poäng: 94